Forebygging og akuttbehandling av corona og andre virusinfeksjoner

Når det gjelder virussykdommer er det ekstra viktig å komme tidlig i gang med egenbehandling - de første 3-5 dagene er da man har størst mulighet for å redusere virusmengden. Det er derfor lurt å handle inn før man eventuelt blir syk, slik at man har et lite førstehjelps-skrin på lager:)

Forebyggende tiltak - flott å gjøre nå og ut vintersesongen:

C-vit – 500 mg morgen og kveld - gjerne EsterC

D-vit – min 40ug daglig tom april. Sjekk helst dine verdier hos fastlegen og øk eventuelt til 80ug. Eventuelt ta solarium 10 min 1-2 ganger per uke.

Sink – 25 mg (1 tablett) daglig gjennom sesongen

Utover tilskudd er det greit unngå sukker så mye som mulig (nå som det har vært jul er det greit å ikke la den vare helt til påske😉), spise lite melkeprodukter og brød/melprodukter basert på fint mel og/eller tilsatt ekstra gluten – da dette generelt fremmer betennelser i kroppen.

Husk at 5 om dagen ikke betyr 5 frukt, men heller 1-2 deler frukt og resten grønnsaker – og helst mer enn fem om dagen😉 En fin måte å få i seg mere grønt er for eksempel gjennom grønnsakssmoothie. Berit Nordstrand har noen fine tips her: https://beritnordstrand.no/oppskrifter/10-tips-gronne-smoothies

Bevegelse er også viktig – ikke nødvendigvis hard-trening, men regelmessig, god bevegelse ispedd noen økter med kardio- og styrketrening hver uke.

God væskebalanse (ca 1 liter pr 30kg kroppsvekt) – her kan en smoothie være en del av dette. Helst unngå kullsyreholdige drikker, da disse fremmer et surt miljø i kroppen – uansett sukker eller ikke.

Sist – men ikke minst – gode søvnvaner. Om du sliter med innsovning er det ekstra viktig å ikke spise de siste 3 t før leggetid, legge deg til samme tid så ofte som mulig, unngå alkohol/sukker etter kl 18 – helst tidligere, les heller en bok fremfor å se på skjerm den siste timen før du skal legge deg for å fremme melatoninproduksjonen og gjøre det lettere å falle i søvn.

Hvis du er plaget av oppvåkning gjelder fremdeles de nevnte tipsene. Det er lurt å ikke drikke for mye sent på kvelden, da dette øker sjansen for at du må på toalettet og da er det lett å få tankene i gang. Et tips kan være spikermatte (https://shaktimat.no/produkt/shaktimat-standard/ - disse er absolutt best). La den ligge ved sengen og legg deg på den om du våkner opp (gjerne også om du ikke får sove på kvelden). Flott å kombinere med en meditasjonsapp. De fleste opplever avspenning og dypere søvn – om det ikke hjelper så ta kontakt for litt behandling - lykke til😊

Hvis du blir syk med lufteveissymptomer:

Som nevnt: Det viktigste om du skal bekjempe infeksjon på egen hånd, er å være tidlig ute med tiltakene – spesielt ved virusinfeksjoner og hold behandling gående til ca en uke etter du er symptomfri.

Jeg kan anbefale på det varmeste å invistere i en inhalator, se link nedenfor. Hvis man kan redusere virus/bakteriemengen allerede i nese og svelg kan dette hjelpe betydelig på hvordan sykdommen utarter seg. Å bruke en inhalator med sterilt saltvann og eventuelt litt 3% “foodgrade” hydrogenperoksid, helst flere ganger per dag, kan dette ha stor effekt. Får man påvist corona bør man sitte med inhalatoren 2-3 ganger pr dag, de første døgnene, om mulig. Deretter 1-2 ganger per dag i ca 8 dager til.

Det finnes flere ulike inhalatorer, men jeg har vært mest fornøyd med en som har litt mer styrke enn de håndholdte. Dette er et forslag: https://www.med24.no/medisinsk-utstyr/bruksomraader/inhalator-og-forstoeverapparat/inhalator-ih-21-fra-beurer

Gurgle med saltvann eller fortynnet 3% hydrogenperoksid er også svært effektivt, samt neseskylling med samme væske. Dette er et godt alternativ til inhalatoren. Ta gjerne kontakt dersom du er usikker på hvordan du kan gjøre dette.

NAC: N-acetyl cystein er en aminosyre som leveren bruker for å produsere Glutathione. Leveren er avhengig av denne antioxydanten for å avgifte seg. Når man har en virussykdom er leveren ekstra belastet og da er NAC flott å ta - 500 mg morgen og kveld

C-vit: øke til 500 mg X 4-6 ganger pr dag

Sink:en tablett morgen og kveld, gjerne i kombinasjon med Quercetin, som fremmer at sink kommer inn i cellene, samt er en sterk antioksydant.

Jod: (virus og bakteriehemmende) 500 ug morgen og kveld: UNNTAK: hvis du har forhøyet stoffskifte eller får hjertebank av den foreslåtte dosen. Begynn forsiktig! Flytende jod er også supert å bruke som gurgling og neseskylling - fortynnet i vann og felere ganger om dagen.

Eventuelt Oregano olje eller citrocept – følg anvisning på flasken (maks dose hvis du tåler det)

B-kompleks og magnesium: forbruket øker ved sykdom, så godt å gi kroppen litt ekstra.

Unngå alt av sukker, alkohol, helst også gluten og melk til du er symptomfri.

Hvis du får feber så la den helst få være, så sant den ikke blir for høy (over 40 C). Kroppen bekjemper virus og bakterier best når den har feber. Det aktiverer helt spesielle immunprosesser som spesifikt fremmer reduksjon av virus. Bruk kalde kluter på hodet - god gammel metode for å holde hodet kaldt😉

Hold sengen og innta godt med væske – gjerne hjemmelaget kraft om du har noe på lur. Stangsellerijuice er også fantastisk og kan antakelig gjøre opp for en del tilskudd - gjerne 4 dl morgen og kveld - på tom mage.

Til slutt litt om korona og vaksinen

Jeg har i løpet av høsten fått stadig flere kunder som sliter med ulike bivirkninger etter corona-vaksinen, gjerne kombinert med å ha fått corona i tillegg. Det er imidlertid viktig å understreke at de aller fleste, så langt, ikke ser ut til å reagere negativt og at vaksinen reduserer sjansen for alvorlig sykdom.

Det jeg ser mest blant de som har fått tydelig reaksjon er betennelse i nervesystemet (gir seg uttrykk på forskjellige måter) og kroppen generelt, menstruasjonsforstyrrelser og generell forverring av grunnsymptomer eller gamle symptomer, samt slitenhet.

Dersom du opplever endringer etter vaksinen kan behandling hjelpe, så ta gjerne kontakt.

Har du gjennomgått coronainfeksjon og føler du ikke har restituert deg helt, kan også behandling hjelpe. Dette gjelder også for andre virussykdommer som for eksempel influensa og Epstein barr (kyssesyke/mononukleose).