Vannkefir

Vannkefir

Tid for vannkefir! – en forfriskende drikk som kan erstatte både brus og prosecco😊

Nå har jeg laget vannkefir på vannkefirkorn siden nyttår - og jeg digger det! Bare så det ikke er noen misforståelser –vannkefirkorn inneholder hverken melk eller korn. Det er en sammensetning av gunstig bakterier og gjær som lever sammen i kulturer. Disse kulturene ligner på små krystaller eller små klumper av korn, derav navnet. Vannkefir er en fermentert drikk som lages på disse kornene.  Resultatet blir en lett sprudlende, frisk drikk, som både fremmer magesyreproduksjonen (pga organiske syrer som utvikles under gjæringsprosessen) og gode bakterier for tarmen. Vannkefiren kan lages på ulike måter, men nå skal jeg kun vise grunnoppskriften.

  • 2-3 ss aktiverte vannkefirkorn

  • 1 l vann, romtemperert

  • ca 2-3 ss økologisk rårørsukker (vannkefirkornene er også svært glad i lønnesirup) eller vanlig økologisk sukker.

  • 1-2 skiver økologisk sitron (om sitronen ikke er økologisk må skallet fjernes)
    en liten neve økologiske rosiner (må være økologiske – mye giftstoffer i vanlige rosiner!)

  • et stort glass og et klede i pustende materiale, strikk eller hyssing eller klemmen som hører til lokket (se bilde #4)

  • Rør ut sukkeret i litt kokende vann – tilfør så kaldt vann til væsken er romtemperatur.

  • Ha romtemperert vann, sukkervann, rosiner, sitronskiver og vannkefirkorn i glasset og dekk åpningen til med et klede. Fest kledet med en strikk eller klemmen fra lokket om du bruker et Norgesglass, for å hindre insekter å komme til.

  • La det hele stå for å melkesyregjære i rom­temperatur i 12­-48 timer, alt etter hvor syrlig du ønsker drikken. Den blir surere jo lenger den står. Jeg pleier å la satsen stå i ca 21/2 dag, men det er litt smak og behag. Etter den tiden vil det meste av sukkeret være omdannet til syrer og ha en helsebringende effekt.

  • Ta ut rosiner og sitronskiven og sil slik at du får samlet kornene og klarnet væsken. Bruk helst en plastsil eller en plastskje med hull i (se bildet) – ikke metall.

  • Ferdig vannkefir oppbevares i tett glass eller flaske i kjøleskapet.

  • Vannkefirkornene skylles i rennende vann mellom hver gang de brukes. De kan oppbevares en tid i kjøleskap dersom du ikke kan lage vannkefir en periode. Lag da et sukkervann som kornene får ligge i, og oppbevar dem i tett glass i kjøleskap.

Da er det bare å drikke og nyte :)