MATINTOLERANSE

Matintoleranser er som regel forårsaket av at man har lekk tarm LGS). (Dersom du har tatt en intoleransetest uten spesielle utslag og dermed ønsker å vite mer om Lav FODMAP for å prøve dette, kan du lese mer her...(avsnitt B))

Når man har lekk tarm vil ufordøyde proteiner fra maten komme over i blodbanen. Når kroppen mottar slike proteiner danner den antistoffer, en IgG reaksjon, mot denne maten. En rekke symptomer kan da oppstå, som for eksempel:

- Forstoppelse eller diaré, oppblåsthet, halsbrann, svelgeproblemer

- Hodepine, migrene, øresus, dårlig konsentrasjon

- Eksem, utslett, kviser, vorter, kløe, akne

- Overvekt, undervekt, mye vann i kroppen,

- Kronisk/ekstrem trøtthet, slapphet, nedsatt kondisjon

- Angst, depresjon, humørsvingninger, hyperaktivitet

- Reumatiske smerter, muskelsmerter

- Gjentatte infeksjoner i luftveier og urinveier

- Prostataplager, impotens, uregelmessig hjerterytme

- Ekstrem sukker-hunger, insulinresistens

- Høy puls, nattesvette, feberfølelse, uklar stemme, kremting

- Ekstremt tørt eller fett hår

- 'Likfingre', kriblinger og 'leamus' etc.

Denne type reaksjoner er langt mer vanlig enn den akutte allergireaksjonen, og den rammer både voksne og barn. I dag opplever vi et stort antall mennesker som går rundt med kroniske lidelser. Mange av dem har vært til utallige utredninger uten å ha funnet en diagnose, ut i fra vanlige undersøkelser, eller at den behandlingen man har tilgjengelig ikke hjelper i særlig grad. I disse tilfellene det ofte en IgG reaksjon på vanlige matvarer, som er den grunnleggende årsaken til plagene.

Matintoleranse må ikke forveksles med allergi. Faguttrykket for allergi er en IgE reaksjon, et annet type antistoff enn for intoleranser. Hvis du har en matvareallergi gir den alltid en øyeblikkelig reaksjon og du blir akutt syk. De fleste er klar over at de har en allergi, og kan derfor lett unngå det som fremkaller reaksjonen. Ved kraftige allergier kreves det øyeblikkelig behandling, da den kan gi svært alvorlige reaksjoner.

IgG reaksjonen er forskjellig fra IgE ved at immuncellene binder seg til matpartiklene i stedet for å mobilisere den normale allergiresponsen. Dette gjør at reaksjonene kan komme lenge etter man har spist, helt opp til 4-5 dager. Migrene, for eksempel, opptrer typisk 48 timer etter at matvaren er spist. Reaksjonene kan imidlertid også komme raskt.

Det som er spesielt med denne type reaksjoner, er at de kan opptre hvor som helst i kroppen og påvirke alle typer vev. Det betyr at mulighetene for symptomer er utallige!

For å teste deg selv for sannsynligheten om at du har en matintoleranse kan du laste ned følgende skjema: http://www.eubiotek.no/index.php?page=symptomsjekklisten

Lambertseter Helhetsmedisin tilbyr testing for matintoleranser, både IgG og IgA antistoffer testes.  Denne testen analyseres ut ifra blod fra en fingerprikk test (kapillærprøve). Analysen blir utført hos US BioTek Laboratories i Seattle, USA, som har lang erfaring med bl.a. denne type tester. Testmetoden er ELISA-metoden, som er en meget anerkjent testmetode bl.a. i forbindelse med testing av HIV. Testresultatet er lett lesbart, men det er lurt å få hjelp til å tolke eventuelle kryssreaksjoner og andre sammenhenger, samt sette inn de riktige tiltakene for å få gjort noe med det som er årsaken til matintoleransen. For å se et eksempel på testen: http://www.eubiotek.net/SampleReport.pdf (i dette eksempelet er det også testet for IgE antistoffer - sort søyle).

Når du jevnlig spiser mat du ikke tåler, vil du sannsynligvis ikke være klar over at du har en reaksjon. Det er dette som gjør matintoleranser så vanskelige å oppdage. Når du derimot har holdt deg borte fra maten du ikke skal ha i en periode, minimum 3-5 dager, vil du oppleve en rask og ofte svært ubehagelig reaksjon som kan vare fra noen minutter til flere timer. Ved å holde deg borte fra matvaren(e) i minimum tre måneder, samtidig som du får behandling av tarmen og inntar tilpassede kosttilskudd, vil du kunne bli kvitt matintoleransene.

Dersom du ikke ønsker å ta en matvare test er de viktigste matvarene å holde seg borte fra:

  • Mel (hvete og spelt)
  • Melk (skummet melk og fløte er mulig om man ikke reagerer sterkt)
  • Banan
  • Asparges
  • Sesamfrø
  • Mais
  • Alkohol: begrense betydelig

I tillegg er det lurt å begrense sukker og gjærprodukter, særlig ved mye luft og oppblåsthet. Det er ikke nødvendig å lete etter spor av melk.

Havre er et godt kornslag, glutenfri havre er enda bedre. Vil absolutt anbefale å vurdere en matintoleransetest, da dette gir en klar indikasjon på hva du bør holde deg borte fra og begrense i fremtiden.

For å lese mer om lekk tarm:  http://www.lekktarm.info/

Ta gjerne kontakt om du ønsker en samtale!